02/02/2017 - Επίκαιρη Ερώτηση μαζί με άλλους 5 βουλευτές με θέμα: ''Η ακραία κατάσταση των νησιών του Βορείου Αιγαίου λόγω των αυξημένων μεταναστατευτικών ροών''

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αθήνα, 02.02.2017

Θέμα: «Η ακραία κατάσταση των νησιών του Βορείου Αιγαίου λόγω των αυξημένων μεταναστατευτικών ροών»

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των διεθνών εξελίξεων, η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης ενός τεράστιου, ατέρμονος και πολυεθνικού κύματος προσφύγων και μεταναστών. Η ραγδαία έξαρση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ελλάδα. η οποία είναι κατά κύριο λόγο η χώρα υποδοχής των ανθρώπων αυτών.

Όμως, αντικειμενικά, το μεγαλύτερο βάρος και τις πιο άμεσες συνέπειες σε τοπικό επίπεδο αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η Ένωση Κεντρώων επικεντρώθηκε εξαρχής στο εν λόγω ζήτημα και μάλιστα απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις με την υπ' αριθμ. 270/24/7-12-2015 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, προς τον Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξιο Τσίπρα με θέμα τη δημιουργία ”hotspots” και τα προβλήματα της νήσου Κω.

Έκτοτε, ελάχιστη ουσιαστική πρόοδος έχει γίνει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες κλιμακώθηκαν οι συντονισμένες αντιδράσεις των Δημάρχων Λέσβου, Χίου. Σάμου, Κώ και Λέρου σε μία προσπάθεια να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σε σχετικό τους υπόμνημα στις 23 Ιανουαρίου 2017 προς τον κο Πρωθυπουργό, οι 5 Δήμαρχοι τονίζουν τη δυσμενή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αυτά τα νησιά και ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Τα βασικά προβλήματα επικεντρώνονται -μεταξύ άλλων- στις κακές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίες παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών δεν βελτιώνονται, καθώς οι σχετικές δομές παραμένουν ελλειμματικές. Έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι στον καταυλισμό στη Μόρια Λέσβου, προκειμένου να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να γίνουν εργασίες αναβαθμίσεις του χώρου. Είναι προφανές, ότι τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και οι συνθήκες εν μέσω των χειμερινών μηνών μπορούσαν να προβλεφθούν και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, αντί των όποιων -εκ των υστέρων- δράσεων.

Επίσης, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό, στα ελληνικά νησιά παραμένουν 14.909 άτομα. Στη Λέσβο 5.806 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 3.435, στη Σάμο 2.032, στη Λέρο 812, στην Κω 2.258, ενώ σε άλλα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται συνολικά 566 άτομα. Βεβαίως, τα νούμερα αυτά διαρκώς μεταβάλλονται. καθώς επί παραδείγματι, μόνο το μήνα Ιανουάριο του 2017 εισήλθαν στα ελληνικά νησιά άτομα.

Επομένως, απαιτείται μία αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς και μία εξέταση της γενικότερης πολιτικής περί κατανομής των προσφύγων και μεταναστών. κι αυτό, διότι η οικονομία των εν λόγω νησιωτικών περιοχών, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, έχει πληγεί πραγματικά και αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζητούν την οργανωμένη αποσυμφόρηση των περιοχών τους, προκειμένου να ανακάμψει σταδιακά η οικονομία τους. Μάλιστα, αυτή η αποσυμφόρηση θα μπορούσε να αφορά τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, όπως ασυνόδευτα παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες, για τις οποίες δεν υφίστανται στα νησιά οι απαραίτητες δομές υποστήριξης.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια η Κυβέρνηση αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ειδικότερα η Σάμος εξαιτίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος, και μάλιστα σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος, τον Οκτώβριο του 2016, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας, κος Φλαμπουράρης, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κος Γιάννης Μουζάλας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. κος Βίτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Φωτίου. ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κος Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. κος Αλέξης Χαρίτσης, ο Διευθυντής του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κος Αδακτυλίδης Παύλος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, έγιναν δεκτές οι θέσεις του Δημάρχου Σάμου περί ανάγκης αποσυμφόρησης του νησιού, βελτίωσης των συνθηκών διαβί(οσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας.

Μάλιστα, όλοι οι ως άνω Υπουργοί της Κυβερνήσεως δεσμεύτηκαν πως θα λάβουν μέτρα υπέρ των κατοίκων της Σάμου, προκειμένου να εξισορροπηθούν κάπως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της όλης κατάστασης.

Αντί όλων αυτών, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα βελτίωσης της κατάστασης, αντιθέτως, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί με πρόσφατες δηλώσεις του να αποποιηθεί των ευθυνών του και να μεταθέσει το πρόβλημα σε αντιστάσεις που δημιουργήθηκαν για τη δημιουργία νέων χώρων. Για τους λόγους αυτούς, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Για τα μέτρα στα οποία πρόκειται να προχωρήσετε προκειμένου για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου

2.Για τις άμεσες δράσεις που πρέπει να ληφθούν για την αναβάθμιση όλων των δομών φιλοξενίας. και όχι μόνο στη Μόρια της Λέσβου.

3.Για την επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου

4.Για τη λήψη συγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των κατοίκων όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

5.Για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχατε λάβει στις

1 1/10/2016 έναντι των κατοίκων της Σάμου

6.Για τη δέσμευση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω

 

   οι επερωτώντες Βουλευτές:

                              ΓΕΩΡΓΙΑΔHΣ ΜΑΡΙΟΣ

                           ΚΑΒΑΔΕΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

                            ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                       ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

                       ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

                                   ΣΑΡΙΔHΣ ΙΩΑΝΝΗΣ