14/10/2016 - Ερώτηση με θέμα: ''Απαράδεκτη εξαίρεση πόρων 370 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων''

Προς:Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

         Τον Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα, 14.10.2016 

Θέμα: «Απαράδεκτη εξαίρεση πόρων 370 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, για την πληρωμή συντάξεων- υπό οριστική κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.»

Σημερινά δημοσιεύματα φέρνουν στο φως την απαράδεκτη «πρωτοβουλία» της Κυβέρνησης, με την οποία «μπαίνει Χέρι» κυριολεκτικά στο Ταμείο των επομένων γενεών, προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς (2016). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκύπτοντα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, και τα οποία επιβεβαιώνονται από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης αποφάσισαν την «εισβολή» στον μικρό κουμιταρά του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία αγγίζει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών για το έτος 2016. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ, το ποσό για τον ΟΑΕΕ θα μεταφερθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  1. στις 25 Οκτωβρίου 2016 θα μεταφερθεί η πρώτη δόση ποσού 150 εκατ. Ευρώ
  2. στις 10 Νοεμβρίου 20].6 θα μεταφερθεί η δεύτερη δόση 100 εκατ. Ευρώ
  3. και στις 9 Δεκεμβρίου 2016 η Τρίτη δόση 100 εκατ. Ευρώ.

Επιπλέον, εκταμιεύονται 20 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν ισόποσα για την κάλυψη του ΤΣΑΥ (τομέας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων) και του Ταμείου Νομικών (επίσης τομέας του ΕΤΑΑ), και συγκεκριμένα:

  • 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του ΕΤΑΑ Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) για το έτος 2016,
  • 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΤΑΑ-Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν) για το 2016.

Οι ενέργειες αυτές, έρχονται δυστυχώς να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες προβλέψεις μας (σημ: τοποθέτηση του εκ των ερωτώντων βουλευτών κ. Μάριου Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της 27ης Σεπτεμβρίου 2016 για τα προαπαιτούμενα) περί της δυσκολίας πληρωμής (από πλευράς του Ταμείου) των συντάξεων του τελευταίου διμήνου του 2016, και της πρόθεσης της Κυβέρνησης να υφαρπάξει τις οικονομίες των παιδιών μας, για να κλείσει την οικονομική τρύπα.

Βρισκόμαστε, προφανώς, ενώπιον καθολικής κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, με ανεπίστρεπτες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. πώς θα διασφαλίσετε, με βάση την παρούσα κατάσταση, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήμα.τος της Χώρας?
  2. Επίκειται κίνδυνος μη πληρωμής των συντάξεων μετά το πέρας της «περιόδου Χάριτος» που αφορά η εν λόγω ρύθμιση (δηλαδή για τις συντάξεις του έτους 2017, κλπ)?
  3. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη — αναφορά στο μνημόνιο περί ενίσχυσης των επικουρικών Ταμείων από το ειδικό Ταμείο του ΑΚΑΓΕ; Αν ναι, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη σχετική αναφορά.

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Μάριος Γεωργιάδης

Γεώργιος Κατσιαντώνης

Αναστάσιος Μεγαλομύσταικας