16/04/2018 - Ερώτηση με θέμα: ''Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Μισθωτών & Συνταξιούχων προς την Εφορία σε έως 120 Δόσεις''

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αθήνα, 16.04.2018

Θέμα: Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Μισθωτών & Συνταξιούχων προς την Εφορία σε έως 120 Δόσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Η πέραν κάθε λογικής αύξηση της φορολογίας, παράλληλα με τη μείωση των μισθών και συντάξεων, ως αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται πιστά και απαρέγκλιτα από το 2010, αναμενόμενο ήταν να επιφέρει, με γεωμετρική πρόοδο, και αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, η οποία σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 1 δις ευρώ κάθε μήνα.

Τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο έχουν πάρει την ανιούσα και από τα 32 δις ευρώ στην προ μνημονίων εποχή, την 1η Ιανουαρίου 2018 είχαν εκτοξευθεί κοντά στα 100 δις ευρώ, με ανεπίδεκτα είσπραξης κοντά στα 14 δις. ευρώ. Δεδομένου, δε, οτι το αντίστοιχο ποσό, με 01/12/2014 ήταν 74 δις ευρώ, τα χρέη που συσσωρεύθηκαν, αποκλειστικά εξ’ αιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ανέρχονται σε 26 δις ευρώ.

Δυστυχώς, το πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω, αφορά σχεδόν όλες τις οικογένειες, μιάς και πέρα από τη μεσαία τάξη - η οποία έχει επίσημα στοχοποιηθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - στενάζουν και πολλές άλλες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα, δε, με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4.068.857 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές στην εφορία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οτι 2.200.000  οφείλουν έως 500 ευρώ.

Το πιό δραματικό είναι οτι περίπου 1 εκατ. από αυτούς, αντιμετωπίζουν και τα αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεων μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για λίγες δεκάδες ευρώ.

Επιπρόσθετα, το 72% των οφειλετών, δηλαδή περίπου 2,9 εκατοµµύρια, είναι µισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Αυτά τα στοιχεία καθώς και το γεγονός οτι απλήρωτα χρέη στην εφορία έχουν πλέον σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους, θα έπρεπε προ πολλού καιρού να έχει ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει το Υπουργείο όχι προς τη λάθος κατεύθυνση της ολοένα και πιό έντονης άσκησης πιέσεων, που επέλεξε, αλλά σε αυτή της εύρεσης μεθόδων ανακούφισης.

Για τη διευκόλυνση, λοιπόν, των εγκλωβισμένων υπόχρεων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί μία νέα ρύθμιση, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους, με χρέη προς την εφορία έως και 20.000 ευρώ και θα κινείται, σε γενικές γραμμές, εντός του ιδίου πλαισίου αυτών που ήδη ισχύουν για άλλες κατηγορίες πολιτών, δηλαδή : διαγραφή ικανοποιητικού ποσοστού των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης για παράδειγμα 50 ευρώ, μέγιστο αριθμό δόσεων τις 120, πιθανό καθορισμό ανώτατου ορίου μηνιαίας καταβολής (ως κλιμακούμενου ποσοστού του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, που απομένει, εάν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις για τη στέγαση του νοικοκυριού), ή ακόμα λαμβάνοντας υπόψη και περιουσιακά στοιχεία.

Ύστερα από τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης άμεσα να θεσμοθετήσει ρύθμιση για τις οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων και με ποιούς όρους
  2. Εάν όχι, ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αρνείστε να ακούσετε την κοινωνία και δεν προβαίνετε στην υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων που, πέρα από τη γενική ανακούφιση που θα προσφέρουν, θα επιτευχθεί συρρίκνωση του αριθμού των οφειλετών αλλά και αύξηση των εσόδων για τη Διοίκηση.

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάριος Γεωργιάδης

Βουλευτής Α’ Αθηνών Ένωσης Κεντρώων

Θ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ