22/02/2017 - Ερώτηση & Α.Κ.Ε. με θέμα: ''Σοβαρά ερωτηματικά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ''

Προς: Tον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκη

Αθήνα, 22.06.2017

Θέμα: «Σοβαρά ερωτηματικά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς  σε σχέση με την ΛΑΡΚΟ»

Εν μέσω μιας αποπνικτικής κατάστασης στην οικονομία, με τον ιδιωτικό τομέα να επωμίζεται καθημερινά στις πλάτες του όλα τα βάρη τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και των συνεχόμενων αστοχιών της κυβέρνησης, η οποία ιδεοληπτικά εμμένει σε μια αδιέξοδη κρατικίστικη λογική και πολιτική, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του υπεραμύνθηκε από τη μία πλευρά  της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της, υπερχρεωμένης, εταιρείας ΛΑΡΚΟ  χωρίς  από την άλλη να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίος να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η  εν λόγω εταιρεία παρουσιάζει ετήσιες ζημίες ύψους 90 εκ. ευρώ, με το κόστος παραγωγής να είναι εξαιρετικά υψηλό. Την ίδια στιγμή μάλιστα η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ, οδηγώντας την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη ανάκτηση τους.

Στο κάδρο έρχονται να προστεθούν και οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ τόσο στην υπό εκκαθάριση παλαιά ΛΑΡΚΟ όσο και στην Δ.Ε.Η. , στην οποία και οι οφειλές ανέρχονται περίπου στα 250 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι, ότι παρά τον πρόσφατο διακανονισμό της εταιρείας με την Δ.Ε.Η. (με τον οποίο προβλέπονται μειωμένα τιμολόγια και επιπλέον εκπτώσεις), η εταιρεία φαίνεται να μην μπορεί να παραμείνει συνεπής.

Η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, αποτυπώνεται φυσικά και στην πρόταση από την πλευρά της διοίκησης για μείωση τόσο του μισθού των εργαζομένων (κατά 20%) όσο και του αριθμού του προσωπικού της επιχείρησης.

Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω:

  1. Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:
  • Εφόσον, όπως δηλώσατε προσφάτως, δεν προτίθεστε να προχωρήσετε σε αποκρατικοποίηση της εν λόγω εταιρείας, ποιός ο σχεδιασμός που έχετε, αν έχετε,  καταρτίσει για να καταστεί βιώσιμη η βιομηχανία  και σε ποιες συγκεκριμένα άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα μπει λουκέτο;
  • Ποιο το κόστος μισθοδοσίας και τυχόν εν γενεί οικονομικών ή άλλης φύσεως παροχών προς το προσωπικό και τη Διοίκηση αυτής (αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου);
  • Ποιο το ύψος των υπό ανάκτηση εκκρεμουσών κρατικών ενισχύσεων που βάσει των οικονομικών στοιχείων, βαρύνουν ή πρόκειται να επιβαρύνουν αρνητικά τον προϋπολογισμό αυτής;
  1. Παρακαλείσθε, για λόγους διαφάνειας,  να καταθέσετε αναλυτικό πίνακα με την ετήσια  μισθοδοσία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ τα τελευταία 5 έτη  και τον συνολικό αριθμό των ατόμων που την απαρτίζουν.

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάριος Γεωργιάδης