Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και ο ρόλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EEA) στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του βουλευτή Α´ Αθήνας και Τομεάρχη Ανάπτυξης της Ένωσης Κεντρώων κ. Μάριου Γεωργιάδη και του Προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Στόχος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ήταν η αποτύπωση την υφιστάμενης κατάστασης της αγοράς της πρωτεύουσας καθώς και η ανάδειξη στοχευμένων ενεργειών προκειμένου να στηριχθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει δυναμική προώθηση της απασχόλησης.

Ο κ. Γεωργιάδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του ΕΕΑ, το οποίο το τελευταίο διάστημα ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον εξαιρετικά σημαντικό θεσμικό του ρόλο. Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η στήριξη των επαγγελματιών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα: “Μοναδικό αντίβαρο στην οικονομική κρίση είναι η θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.’’ Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται σωστός σχεδιασμός και  προώθηση πρακτικών λύσεων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη για τα προβλήματα και για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αυτά τα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί  έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ενώ αναφέρθηκε και στο μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, η υπέρμετρη φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, η επιβάρυνση τους με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι λόγοι που οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το σταθερό φορολογικό σύστημα με λογικούς συντελεστές που να εγγυώνται τη βιωσιμότητα, η καταπολέμηση του παραεμπορίου, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι κάποια από τα μέτρα που ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Χατζηθεοδοσίου θεωρούν επιβεβλημένα για την εξυγίανση της οικονομίας και την προώθηση του «επιχειρείν».

Η συνάντηση έκλεισε με θετικές εντυπώσεις με τις δύο πλευρές να υπογραμμίζουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.