10/03/2017 - Ερώτηση @ Α.Κ.Ε. με θέμα: ''Καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στην Αθήνα''

Προς: Tον Υπουργό Εσωτερικών

*Υπόψη Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Αθήνα, 10.03.2017

Θέμα: «Καταλήψεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στην Αθήνα»

Το φαινόμενο των καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την κυβέρνηση δυστυχώς να παραμένει απαθής δείχνοντας μια ακατανόητη, για τα δεδομένα μιας σύγχρονης και ευνομούμενης πολιτείας, αδράνεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεκάδες δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα, κυρίως στο κέντρο των Αθηνών τελούν υπό κατάληψη. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην περιοχή του κέντρου της πόλης των Αθηνών, 18 κτίρια τελούν υπό το ιδιότυπο αυτό καθεστώς. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται πρώην σχολεία, εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, πρώην εμπορικά μαγαζιά και κλειστά ξενοδοχεία.

Το γεγονός ότι οι καταληψίες, τις περισσότερες φορές επικαλούνται λόγους αλληλεγγύης προκειμένου να «νομιμοποιήσουν» σε ηθικό επίπεδο την πράξη τους δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την πολιτεία από τις πρόδηλες ευθύνες που φέρει, για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Αν προσθέσουμε στο κάδρο και την θεαματική αύξηση των βανδαλισμών δημόσιων χώρων και Μ.Μ.Μ., διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους πολίτες είναι αποπνικτική.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η φροντίδα των προσφύγων είναι μέλημα και ευθύνη, πρωτίστως της πολιτείας:

           Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

Ι. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να λάβει τέλος αυτό το ιδιότυπο καθεστώς των καταλήψεων, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, και ποιος ο συνολικότερος σχεδιασμός του Υπουργείου για την εκκένωση των εν λόγω ακινήτων;

ΙΙ. Παρακαλείσθε, να καταθέσετε, αναλυτικό πίνακα με το σύνολο των κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) που τελούν υπό το καθεστώς κατάληψης, στην περιοχή των Αθηνών.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάριος Γεωργιάδης