12/04/2016 - Ερώτηση με θέμα: ''Aξιοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)''

Προς: 1.Υπουργείο Οικονομικών 2.Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 3.Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αθήνα, 12.04.2016

Θέμα: «Σχετικά με την αξιοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).»

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ολοκληρώνοντας το Κέντρο Πολιτισμού, ένα έργο παγκόσμιων προδιαγραφών, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για τον Πολιτισμό μας, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση τα όποια εμπόδια και δυσκολίες παρακάμπτονται.

Το εν λόγω έργο, αν αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πόλου στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την τόσο τουριστικά όσο και πολιτιστικά καθώς θα αποτελέσει σημαντικό προορισμό για επισκέπτες.

Το ΚΠΙΣΝ αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε εξ' αρχής οριστεί. Με δωρεά ύψους 596 εκ. ευρώ εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την παράδοση μετά την αποπεράτωση του εν λόγω έργου στο Ελληνικό Δημόσιο, οι προσδοκίες αλλά και οι ανησυχίες όλων μας για την μελλοντική αξιοποίηση του είναι έντονες καθώς το ιστορικό κακοδιαχείρισης και τελικά εγκατάλειψης αντίστοιχων έργων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου είναι μεγάλο και πρόσφατο.

Το εν λόγω έργο, εκτός των άλλων θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή του Φαλήρου δημιουργώντας έναν πόλο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι πραγματοποιήθηκε η 61η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΣΕΕΔ) με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για το ΚΠΙΣΝ, με αντικείμενο την προετοιμασία και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη μελλοντική λειτουργία του έργου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιος ο συνολικότερος σχεδιασμός για την αξιοποίηση και την βέλτιστη διαχείριση του ΚΠΙΣΝ μετά την παράδοση του στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μην γίνουμε μάρτυρες για ακόμα μια φορά σε εικόνες εγκατάλειψης ενός τόσο σπουδαίου και μεγάλου έργου;
  2. Πως και με ποιους συγκεκριμένα πόρους θα καλυφθούν τα έξοδα που θα προκύψουν τόσο για το κόστος μεταφοράς της Ε.Β.Ε και της Ε.Λ.Σ., της λειτουργίας και συντήρησης των κτιρίων όσο και για τις ανάγκες σε προσωπικό; Πως εγγυάστε την αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης προσωπικού;
  3. Πως προτίθεστε να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού και σε ποιες άμεσες προτάσεις-λύσεις έχετε καταλήξει, δεδομένου ότι ο επανασχεδιασμός και η ολοκλήρωση της γραμμής 4 του Μετρό μπορεί να αποδειχτεί χρονοβόρα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεωργιάδης Μάριος - Α' Αθηνών